Vandringar

Du väljer vandring efter du har köpt biljett här på sidan. Först till kvarn gäller, vandringarna bokas allteftersom biljetter säljs.

Översikt lördag och söndag (vandringarna utgår från Åkulla om inte annat anges. Buss ToR Varberg varje dag ingår):

LÖRDAG:

Heldag (3-5 timmar)

Yogavandring runt Valasjön
Vandring med fjällvandringstips
Vandra med hundexpert

I Varberg:
Himmel, hav & öppna vyer

.

Halvdag (2-3 timmar)

Bootcamp-vandring
Yogavandring i Bockstensmannens spår

SÖNDAG:

Heldag (3-5 timmar)

De talande stenarna
Yogavandring med Sky
Pilgrimsvandring
Vingård, älvor och fågelsång

.

Halvdag (2-3 timmar)

Gånggong med soundhealing
Yogavandring Fem Kullar

Nedan kan du läsa mer om de olika vandringarna. Du kommer att få välja vilka vandringar du vill vara med på före festivalen. På eftermiddagarna finns aktiviteter på festivalområdet om du väljer halvdagsvandring.

Yogavandring runt Valasjön (lördag)

Den här vandringen med guide från yogavandring.se inleds med yoga för att mjukt väcka, stärka och förbereda kroppen för en dag utomhus i rörelse. Yogamattorna rullar vi ut inne i den vackra yogasalen med glaspartier ut mot sjön som ligger bara några meter bort. I slutet av passet sträcker vi ut oss för skön avslappning.

Vandringen tar oss i en cirkel som går längs Hallandsleden och andra stigar runt vackra Valasjön. Större delen av dagen går vi i bokskog men även lite bland- och granskog mot slutet. Det är en ganska lättvandrad stig, lite kuperad på sina ställen men vi stressar inte uppför backarna.  Och som vanligt på en yogavandring stannar vi då och då för att göra mindfulnessövningar i naturen. Vandringen avslutas med ett kortare yogapass och djupavslappning.

Sträcka: ca 13km
Start och slut på festivalområdet Åkulla
Ledare: Helen Högsten från yogavandring.se

Vandring med fjällvandringstips (lördag)

Följ med på en skön vandring med en erfaren fjällvandrare som delar med sig av värdefulla tips och råd under vandringen. Vi går på skogsstigar och grusvägar genom bland- och bokskog förbi flera sjöar. Även om vi inte kan utlova fjällkänsla så tar den här rundan dig genom delvis kuperad terräng med några sköna uppförsbackar som lär höja pulsen litegrann, men det är inte en svårvandrad stig.

Start och slut på festivalområdet
Sträcka: ca 12 km
Ledare: Kerstin Thornell

Vandring med hundträning (lördag)

Det är klart att bästa vännen ska få följa med på festival. Den här vandringen leds av Maria från vovking.se, (certifierad hundpsykolog och hundinstruktör), en härlig och erfaren hundtränare som förutom att hon leder er längs vackra stigar också kommer att ge er intressanta hundtränings-tips. Ni får också prova olika övningar med er hund i skogen.

Hundar är också välkomna på andra vandringar (utom yogavandringar pga att det blir tysta meditationer i naturen), men den här vandringen är en bra chans att också få lära sig något nytt, fördjupa relationen med sin hund och träffa andra hundägare.

Start och slut på festivalområdet
Sträcka: ca 10 km
Ledare: Maria från vovking.se

Himmel, hav och öppna vyer (lördag)

Den här vandringen går alldeles vid vattnet och följer havet från det gamla fiskeläget Träslövsläge till Varberg. Vi går på stränderna i Träslövsläge och Apelviken, och på slutet följer vi den vackra anrika strandpromenaden förbi Varbergs kusthotell, fästningen och Kallbadhuset. Vandringen passar dig som älskar det mäktiga havet, den öppna horisonten och vill låta sinnet öppnas för större perspektiv.

Sträcka: ca 11 km
Start: Träslövsläge vid stranden (buss från Åkulla och centrum)
Slut:   Kallbadhuset Varberg (buss till Åkulla)
Ledare: Åsa Nilsson

Bootcamp-vandring (lördag)

Kanske lite sit-ups bland vitsipporna? Den här vandringen varvas med övningar för att bygga styrka och kondition med kroppen och naturen som hjälpmedel. Du får vandring och träning ute i naturen, omgiven av bokträd och vårfåglar. En av Golden Wellness härliga instruktörer leder vandringen.

”Vi tycker att träning ska vara kul, enkelt och svettigt. Med oss jobbar du efter din egen bästa förmåga. Oavsett om du är van vid att träna eller tränar för första gången så ser vi till att du trivs samt får den utmaning du behöver.” Petra, Golden Wellness.

Start och slut på festivalområdet
Sträcka: Ca 3 timmar i skogen
Ledare: Från Golden Wellness

Yogavandring i Bockstensmannens spår (lördag)

Den här vandringen tar dig med till mossen där Bockstensmannen hittades. Vandringen inleds med ett skönt yogapass under bokträden och under vandringen blir det pauser för närvaroträning och meditation. Lunchlådan äts ute i naturen eller när du kommer tillbaka till festivalområdet. På eftermiddagen kan du delta i aktiviteterna på festivalområdet.

Start och slut på festivalområdet
Sträcka: ca 7 km
Ledare: Per Gunnarsson från yogavandring.se

De talande stenarna (söndag)

Vi startar på Öströö fårfarm och ger oss därifrån längs Hallandsleden ut i bokskogen via Skärsjön tillbaka till Åkulla. Förutom någon kilometer i början går stigarna djupt inne i skogen långt från bilvägar. Ungefär halvvägs kommer vi till det unika området Bexells stenar där vi stannar till och får veta mer om historien bakom dessa ”talande stenar” och har tid att gå omkring och leta upp stenar med tänkvärda inskriptioner. Den här vandringen är bitvis ganska kuperad men i huvudsak lätt att gå.

Sträcka: ca 14 km
Start : Öströö fårfarm (transport med buss ca 15min)
Slut: Festivalområdet Åkulla
Ledare: Kerstin Thornell

Yogavandring med Sky (söndag)

Vi är stolta över att grundaren till Sama yoga, Sky, kommer till festivalen för att hålla i en vandring med yoga. Sky är en väldigt uppskattad lärare som undervisar på Bali och på olika festivaler i Sverige. Han kommer bjuda på ett två timmar långt yogapass inomhus och sedan ta er med ut i bokskogen ett par timmar. Ute i skogen blir det en längre paus då Sky håller ett ”forest talk” – samtal om yogafilosofin och hur den kan hjälpa oss i vardagens små och stora utmaningar. Sedan blir det lunchpicknick innan du återvänder till festivalområdet och kan delta på eftermiddagens aktiviteter om du vill. Den här yogavandringen hålls på engelska. Du behöver inte ha någon tidigare yogavana – Sky’s pass är mjuka, omhändertagande och lättsamma och samtidigt väldigt djupgående.

Sträcka: ca 7km
Start och slut på festivalområdet
Ledare: Sky (läs mer om Sky och Samayoga här)

Pilgrimsvandring (söndag)

Den här vandringen tar dig till Svartrå kyrka och det väldigt vackra området kring Sumpafallen. Under vandringen fokuserar vi på att gå med det ’medvetna steget’ som Therese kommer introducera vid start. Vandringen går i tystnadens tecken som är ett av pilgrimens nyckelord för att kunna fokusera på sig själv och sina egna steg. Efter att ha ätit lunchen vid forsen åker du taxibuss tillbaka till start.

Start och slut på festivalområdet
Sträcka: 12 km
Ledare: Therese Lind

Vingård, älvor och fågelsång(söndag)

Den här vandringen tar oss på vackra stigar från Öströö fårfarm via Ästad vingård tillbaka till Åkulla. Vi går huvudsakligen i bokskog och längs med flera sjöar. En kort bit på bilväg, annars lättgådda stigar och små grusvägar. Det är på sina ställen lite kuperat men inga jättebackar. En bit går vi alldeles längs den vackra Älvasjön där det troligtvis blir lagom att stanna och avnjuta lunchen i lådan vi fått med oss. Under vandringen är vi extra uppmärksamma på fågelsången, kanske får vi höra tranorna som håller till här?

Sträcka: ca 12 km
Start: Öströö fårfarm (transport med buss ca 15 min ingår)
Slut: Festivalområdet Åkulla
Ledare: Eva Johansson

GångGong – vandring med soundhealing (söndag)

En lugn och långsam vandring i bokskogen som avslutas inomhus med ett gongbad – du ligger ner och slappnar av medan ledaren spelar på stora gongar som ger läkande vibrationer till kropp och sinne. Kraftfullt och avslappnade på samma gång. På eftermiddagen har du tid att delta på aktiviteterna på festivalområdet.

Start och slut på festivalområdet
Sträcka: 3 km
Ledare: Beatrice Nilsson från beasgongyoga.se

Yogavandring Fem Kullar

En av de populäraste stigarna i Åkullaområdet. Vi ger oss ut på den populäraste vandringsstigen i Åkullaområdet, en stig som beskrivs som Hallands mest krävande eftersom den går över fem branta kullar. Det är en omväxlande stig med vackra vyer och djupa dalar.

Vi värmer upp med yoga utomhus innan vi ger oss in i skogen. Själva vandringen är knappt 6 km men den tar ca 2 timmar att gå så då förstår ni att det är backigt. Stigen har en sammanlagd stigning på 250 höjdmeter med den högsta toppen på 130 meter över havet. Vi pausar för närvaroträning (och att hämta andan) ute i naturen och efteråt återvänder vi till Åkulla där du kan vara med på eftermiddagens festivalaktiviteter.

Start och slut på festivalområdet
Sträcka: 6 km (kuperad terräng)
Ledare: Karin Thornell från yogavandring.se

Skogsbad (söndag em)

Skogsbad handlar om att ta det lugnt och “bada” i sinnesintryck från skogen. (Vi kommer alltså inte att hoppa i sjön även om det rekommenderas).  Vi går en kort promenad ut i bokskogen och guidas i att långsamt och uppmärksamt lyssna, känna, titta, dofta och kanske till och med smaka på naturen. Guiden kommer att berätta lite om forskning kring hälsa och natur och en del av upplevelsen är i tystnad.

Start och slut på festivalområdet
Sträcka: ca 3 km
Ledare: Ulrika Sandström från yogavandring.se