Vandringar

Här ser du några exempel på vandringar som kan komma att ingå men vi uppdaterar när nästa festival närmar sig.

Heldag (4-5 timmar)
Yogavandring runt Valasjön
Vandring Ästad vingård
Vandring via Bexells stenar
Vandring med pilgrimstips

Halvdag (2-3 timmar)
Vandring med soundhealing
Yogavandring Fem Kullar
Skogsbads-vandring
Målarvandring – se dig själv i naturen

Nedan kan du läsa mer om de olika vandringarna. Du kommer att få välja vilka vandringar du vill vara med på före festivalen. På eftermiddagarna finns aktiviteter på festivalområdet om du väljer halvdagsvandring.

Yogavandring runt Valasjön

Den här vandringen med guide från yogavandring.se inleds med yoga för att mjukt väcka, stärka och förbereda kroppen för en dag utomhus i rörelse. Yogamattorna rullar vi ut inne i den vackra yogasalen med glaspartier ut mot sjön som ligger bara några meter bort. I slutet av passet sträcker vi ut oss för skön avslappning.

Vandringen tar oss i en cirkel som går längs Hallandsleden och andra stigar runt vackra Valasjön. Större delen av dagen går vi i bokskog men även lite bland- och granskog mot slutet. Det är en ganska lättvandrad stig, lite kuperad på sina ställen men vi stressar inte uppför backarna.  Och som vanligt på en yogavandring stannar vi då och då för att göra mindfulnessövningar i naturen. Vandringen avslutas med ett kortare yogapass och djupavslappning.

Sträcka: Heldag, ca 13km
Start och slut på festivalområdet Åkulla
Ledare: Helen Högsten från yogavandring.se

Vandring med pilgrims-tips

Följ med på en skön vandring med en erfaren pilgrimsvandrare som delar med sig av värdefulla tips och råd under vandringen. Vi går på skogsstigar och grusvägar genom bland- och bokskog förbi flera sjöar. Skogen är vår kyrka och du bjuds in till reflektion kring pilgrimmens nyckelord. Under vandringen fokuserar vi på att gå med det ’medvetna steget’ som Therese kommer introducera vid start. Vandringen går i tystnadens tecken som är ett av pilgrimens nyckelord för att kunna fokusera på sig själv och sina egna steg. Den här rundan tar dig genom delvis kuperad terräng ett par sköna uppförsbackar som lär höja pulsen litegrann, men det är inte en svårvandrad stig.

Start och slut på festivalområdet
Sträcka: Heldag ca 12 km
Ledare: Therese Lind

De talande stenarna

Vi startar på Öströö fårfarm och ger oss därifrån längs Hallandsleden ut i bokskogen via Skärsjön tillbaka till Åkulla. Förutom någon kilometer i början går stigarna djupt inne i skogen långt från bilvägar. Ungefär halvvägs kommer vi till det unika området Bexells stenar där vi stannar till och får veta mer om historien bakom dessa ”talande stenar” och har tid att gå omkring och leta upp stenar med tänkvärda inskriptioner. Den här vandringen är bitvis ganska kuperad men i huvudsak lätt att gå.

Sträcka: Heldag, ca 14 km
Start : Öströö fårfarm (transport med buss ca 15min)
Slut: Festivalområdet Åkulla
Ledare: Daniella Norrgård

Vandring Ästad vingård

Den här vandringen tar oss på vackra stigar från Öströö fårfarm via Ästad vingård tillbaka till Åkulla. Guiden är uppväxt på gården så räkna med spännande extra information om den här kända gårdens historia och utveckling. Vi går huvudsakligen i bokskog och längs med flera sjöar. En kort bit på bilväg, annars lättgådda stigar och små grusvägar. Det är på sina ställen lite kuperat men inga jättebackar. En bit går vi alldeles längs den vackra Älvasjön där det troligtvis blir lagom att stanna och avnjuta lunchen i lådan vi fått med oss.

Sträcka: Heldag, ca 12 km
Start: Öströö fårfarm (transport med buss ca 15 min ingår)
Slut: Festivalområdet Åkulla
Ledare: Eva Johansson

GångGong – vandring med soundhealing

En lugn och långsam vandring i bokskogen som avslutas inomhus med ett gongbad – du ligger ner och slappnar av medan ledaren spelar på stora gongar som ger läkande vibrationer till kropp och sinne. Kraftfullt och avslappnade på samma gång. På eftermiddagen har du tid att delta på aktiviteterna på festivalområdet.

Start och slut på festivalområdet
Sträcka: Halvdag, ca 3 km
Ledare: Beatrice Nilsson från beasgongyoga.se

Yogavandring Fem Kullar

Vi ger oss ut på den populäraste vandringsstigen i Åkullaområdet, en stig som beskrivs som Hallands mest krävande eftersom den går över fem branta kullar. Det är en omväxlande stig med vackra vyer och djupa dalar.

Vi värmer upp med yoga utomhus innan vi ger oss in i skogen. Själva vandringen är knappt 6 km men den tar ca 2 timmar att gå så då förstår ni att det är backigt. Stigen har en sammanlagd stigning på 250 höjdmeter med den högsta toppen på 130 meter över havet. Vi pausar för närvaroträning (och att hämta andan) ute i naturen och efteråt återvänder vi till Åkulla där du kan vara med på eftermiddagens festivalaktiviteter.

Start och slut på festivalområdet
Sträcka: Halvdag, 6 km (kuperad terräng)
Ledare: Per Gunnarsson från yogavandring.se

Skogsbadsvandring

Skogsbad handlar om att ta det lugnt och “bada” i sinnesintryck från skogen. (Vi kommer alltså inte att hoppa i sjön även om det rekommenderas att göra efteråt).  Vi går en kort promenad ut i bokskogen och guidas i att långsamt och uppmärksamt lyssna, känna, titta, dofta och kanske till och med smaka på naturen. Guiden kommer att berätta lite om forskning kring hälsa och natur och en del av upplevelsen är i tystnad.

Start och slut på festivalområdet
Sträcka: Halvdag, ca 3 km
Ledare: Ulrika Sandström från yogavandring.se

Målarvandring – se dig själv i naturen

På den här vandringen guidas du av symbolterpeut Camilla som tar dig med ut i naturen till en lugn plats där ni samlas och får varsitt underlägg, papper och kritor (ingår). Under den närmaste stunden målar ni var och en era egna bilder. I symboldrama använder man naturen – en äng, ett träd, en bäck, eller något annat, som objekt och målar vad det väcker inom oss. Ingen prestation alls, det handlar om självkännedom. Efteråt släpps samtalet fritt och Camilla guidar er att tolka era bilder, hjälper till att se hopp och resurser. Kanske vandrar ni vidare en bit till eller så blir det picknick på samma plats. Själva vandringen sker i tystnad.

Start och slut på festivalområdet
Sträcka: Halvdag, ca 3 km
Ledare: Camilla Andersson, symbolterapeut, från Din egen Kraft